Bajden gomila vojsku, a na meniju ruska salata

Najavljujem da će SAD poboljšati položaj naših snaga u Evropi, odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja i ojačati našu kolektivnu bezbednost.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA/EFE/Juanjo Martin
EPA/EFE/Juanjo Martin

SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje, na osnovu pretnji koje dolaze iz Rusije.

Ova objava američkog predsednika DŽozefa Bajdena u Madridu, na Samitu NATO, bila je konkretan izraz najava generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga o raspoređivanju više borbenih formacija i opreme na istoku Evrope.

Domaćin samita, španski premijer Pedro Sančes precizirao je da će Rusija biti identifikovana kao glavna pretnja u novom strateškom konceptu Alijanse, dok je Stoltenberg, najavljujući "istorijski samit izrazitih promena", poručio da i Kina predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse koja mora da uzme u obzir posledice po svoju bezbednost ulaganja Pekinga u moderno oružje dugog dometa.

Bajden je potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj, što je Varšava odmah pozdravila. Potvrdio je i da će SAD ojačati vazdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji, te pojačavati rotaciono raspoređivanje vojnika u baltičkom regionu.

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da će NATO nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem koliko je potrebno, dok je ministarka odbrane ove zemlje Kristina Lambreht najavila da će Berlin učestvovati sa dodatnih 15.000 vojnika u jačanju jedinice za brze intervencije NATO i dati doprinos u opremi, sa 35 borbenih aviona i 20 brodova.

Reakcije Moskve i Pekinga na strateške planove NATO govorile su o produbljivanju sukoba između Alijanse i Rusije i Kine. Moskva negativno gleda na jučerašnji zvanični poziv da se Švedska i Finska priključe NATO i ocenjuje da je širenje Alijanse destabilizujuće. U Moskvi žale i zbog "razgovora o evroatlantskoj solidarnosti, koji se koriste kao paravan za agresivne planove NATO u odnosu na Rusiju".

I Kina je duboko zabrinuta zbog implikacija novog strateškog koncepta NATO:

"Pojedini lideri NATO su u poslednje vreme prikazali druge zemlje kao pretnju. Ali činjenica je da je sam NATO napravio probleme u različitim delovima sveta - rekao je stalni predstavnik Kine pri UN DŽang Đun i pozvao NATO i da "ne koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za podsticanje konfrontacije u celom svetu ili novog Hladnog rata".

U međuvremenu se oglasila i Severna Koreja ocenom da zajedničke vežbe SAD, Južne Koreje i Japana predstavljaju uvod u "azijsku verziju NATO".

O napetosti u samom Madridu govorilo je i oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga u okviru najveće bezbednosne operacije u novijoj istoriji Španije. Policajci patroliraju gradom, vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera, a u visokom stanju pripravnosti su borbeni avioni i protivvazdušna odbrana.

Ruska salata

Zvaničnici i novinari bili su iznenađeni kada su pronašli rusku salatu na meniju u jednom od restorana gde su ručali učesnici samita, prenosi Rojters.

Salata od graška, krompira, šargarepe i majoneza često je na jelovnicima španskih restorana, i dok se očekivalo da će Rusija biti označena kao bezbednosna pretnja u novom strateškom konceptu Alijanse, ruska salata na meniju bila je pravi šok.

"Da je Putin žensko"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je, povodom navoda britanskog premijera Borisa DŽonsona da Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je žena, ironično izjavio da bi Sigmund Frojd bio zainteresovan da proučava njegov slučaj.

"Stari Frojd bi tokom svog života sanjao o takvom objektu za istraživanje", izjavio je.

DŽonson je ocenio i da je ono što Putin radi u Ukrajini "savršen primer toksične muškosti", dodavši da se zalaže za veće učešće žena na pozicijama u vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu