Udarili posle osam minuta, odjekuju sirene; Džihad: Postigli smo dogovor; Rakete i dalje lete FOTO/VIDEO

Prekid vatre izmedju Izraela i Islamskog džihada zvanično je počeo večeras u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom) posle tri dana sukoba.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Adel Hana
Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Samo osam minuta posle 23.30 po lokalnom vremenu, za kada je bilo dogovoreno primirje između Izraela i Palestinskog islamskog džihada uz posredstvo Egipta, rakete su poletele ka Izraelu, javljaju izraelski mediji.

''Džeruzalem post'' navodi da su rakete ispaljene u pravcu izraelskih naselja u blizini granice sa Gazom, čime je prekršen prekid vatre samo osam minuta posle njegovog stupanja na snagu.

Sirene za vazdušnu opasnost ne prestaju da se oglašavaju u izraelskim gradovima u blizini granice sa Pojasom Gaze, a prema inicijalnim izveštajima, jedan projektil je oborio izraelski protivvadzušni sistem, Gvozdena kupola, iznad grada Sderot, javlja ''''Tajms of Izrael''''.

Zasad nema izveštaja o šteti ili povređenima u napadu.

Raketiranja je bilo i nekoliko minuta pre 23.30, iz pojasa Gaze ispaljena je snažna baražna vatra u pravcu Izraela i nastavljeni su izraelski napadi na Gazu, ali je u tačno određeno vreme nasilje prestalo.

Prekidom vatre trebalo bi da se okonča najgori sukob u Gazi posle prošlogodišnjeg 11- dnevnog rata između Hamasa, vladajućeg na toj palestinskoj teritoriji i Izraela.

"Večeras, na predlog Egipta postignut je dogovor o prekidu vatre, u kojem se navodi i obaveza Kaira da radi na oslobađanju dvojice zatvorenika - Basema Sadija i Halila Avavdeha", rekao je visoki predstavnik Islamskog džihada Mohamed al-Hindi, preneo je "Tajms of Izrael".

Sadi, lider Islamskog džihada na Zapadnoj obali, nedavno je uhapšen u gradu DŽenin i nalazi se u izraelskom pritvoru.

Bilo je predviđeno da primirje počne u 20.00 sati po lokalnom vremenu, ali je novi termin kada bi prekid vatre trebalo da stupi na snagu 23.30 po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom). Međutim, izraelska strana to nije potvrdila.

Egipa

Egipat najzaslužniji

Egipat je danas pozvao da prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada počne večeras u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), izjavio je neimenovani egipatski bezbednosni zvaničnik.

Odmah potom je Islamski džihad naveo u saopštenju da će "zaustaviti neprijateljstva" u to vreme u skladu s egipatskim pozivom, ali je "naglasio (svoje) pravo da odgovori na svaku (dalju izraelsku) agresiju", preneo je Frans pres.

Izraelski mediji su javili da su Izrael i Islamski džihad pristali na prekid vatre kojem je posredovao Egipat, a koji će večeras stupiti na snagu.

U sklopu dogovora o prekidu vatre Egipat je pristao da radi na oslobađanju Kalila al Avavde, člana Islamskog džihada koji štrajkuje gladju u znak protesta što je u izraelskom pritvoru, a optužnica protiv njega nije podignuta, rekao je jedan neimenovani bliskoistočni diplomata za izraelske medije.

Isti izvor je naveo da će Egipat takođe nastojati da se oslobodi lider Islamskog džihada Basem al Sadi uhapšen prošle nedelje na Zapadnoj obali. Njegovo hapšenje je kako se veruje podstaklo najnovije nasilje.

Izraelski list prenosi da je premijer Jair Lapid otpočeo sastanak sa vodećim bezbednosnim zvaničnicima, a pojedini izvori su potvrdili izraelskim medijima da Tel Aviv pristaje da prekid vatre stupi na snagu u 23.30.

Ranije večeras, samo nekoliko minuta nakon predviđenog prekida vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, ispaljeno je nekoliko projektila na teritoriju Izraela.

Sirene za vazdušnu opasnost su se čule u Aškelonu i periferiji Gaze pet minuta nakon 19.00 (20.00 po lokalnom vremenu), što je bilo previđeno vreme kada je, uz posredstvo Egipta, trebalo da počne primirje, javlja "DŽeruzalem post".

Dogovor o prekidu vatre između Izraela i Palestinskog Islamskog džihada (PIJ) je postignut, rekao je večeras portparol PIJ Muhamed al Hinti za "Al-Kuds njuz".

Dogovor o prekidu vatre uključuje puštanje na slobodu lidera Islamskog džihada Basema Sadija, preneo je "DŽeruzalem post".

Hapšenje Sadija pre nekoliko dana je bio okidač za otvorena neprijateljstva i sukobe između Izraela i PIJ, a Izrael je u petak otpočeo akciju ''''Zora protiv'''' te palestinske militantne organizacije.

Izrael je prihvatio primirje, ali visoki zvaničnik je rekao za izraelsku "Valu" je rekao da tačno vreme prekida vatre nije finalizovano.

Neimenovani izvor naveo je danas da su Izrael i Palestinski islamski džihad postigli dogovor da večeras uspostave primirje u Gazi, kako je predložio Kairo.

Jedan od lidera Islamskog Džihada koji je u Libanu rekao je da neće biti prekida vatre ukoliko Izrael ne izadje u susret zahtevima te militantne organizacije.

Pre toga, sirene su se oglasile sirene u nekoliko izraelskih gradova, medju kojima je i Tel Aviv, dok "DŽeruzalem post" prenosi, pozivajući se na palestinske medije, da je petoro Palestinaca ubijeno u napadu na automobil u Gazi koji se dogodio "pod nerazjašnjenim okolnostima".

Sirene za vazdušnu opasnost su se večeras čule, osim u Tel Avivu, i u Aškelonu, Sderotu, Zikimu, Holitu i još nekim gradovima.

U nekim mestima su i pale rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, a izraelska vojska je saopštila da je od početka operacije Zora u petak palestinski Islamski džihad ispalio blizu 1.000 raketa, od kojih je 160 palo na teritoriju Gaze, dok je od projektila koji su ušli na teritoriju Izraela, 96 odsto oboreno.

Egipatski bezbednosni izvor rekao je da je Izrael pristao na ponudu o uspostavljanju primirja, dok je palestinski zvaničnik upoznat sa egipatskim posredničkim naporima kazao da će primirje stupiti na snagu večeras u 20.00 časova, preneo je Rojters.

Portparoli Izraela i Palestinskog islamskog džihada nisu potvrdili informaciju da je dogovoreno uspostavlanje primirja, rekavši samo da su u kontaktu sa Kairom.

Međusobne optužbe

Oko pet ljudi, uključujući i decu, ubijeno je u naselju Al-Faludža u gradu DŽabalija na severu Gaze, prema saopštenju izraelske vojske koja tvrdi da je to rezultat pogrešno ispaljene rakete palestinskog Islamskog džihada, prenosi "DŽeruzalem post" pozivajući se na izraelske medije.

Medutim, palestinski mediji su za smrt civila okrivili izraelske akcije.

"Tajms of Izrael", pozivajući se takođe na palestinske medije, navodi da je nekoliko ljudi ubijeno na severu Gaze, u DŽabaliji, U palestinskim izveštajima se ističe da je ubijeno pet osoba, među kojima su i deca, i tvrdi se da su za to odgovorni izraelski vazdušni napadi.

Sa druge strane, izraelski "Kanal 12" navodi da je broj žrtava od tri do pet i da je izraelska odbrana saopštila da je "vrlo verovatno" da je za smrt kriva pogrešno ispaljena raketa.

"DŽeruzalem post" podseća da je četvoro dece ubijeno u DŽabaliji u subotu, kada je raketa pogrešno ispaljena.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana
Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Islamski džihad ispalio je više od 50 raketa na Izrael, uključujući i područje Tel Aviva, večeras, pred očekivani prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjeevropskom).

Protivvazdušna odbrana je aktivirana i dve rakete su presretnute iznad Tel Aviva, a jedna iznad medjunarodnog aerodroma Ben Gurion i niko nije ranjen, javili su izraelski mediji.

U pojasu Gaze je saopšteno da ima žrtava u izraelskom napadu iz vazduha na jedno vozilo, kao i u napadima na sever te palestinske teritorije.

Izraelska vojska je očekivala pojačanu vatru iz Gaze sve do početka primirja i da Islamski džihad pokuša da nanese maksimalnu štetu dok još uvek može.

Izraelski napadi na ciljeve te ekstremističke organizacije su nastavljeni tokom celog dana, kao i baražna raketna vatra iz pojasa Gaze,usmerena i na grad Berševu prvi put u ovom najnovijem sukobu. Strani mediji su izvestili da prekid vatre kojem je posredovao Egipat ima odobrenje Hamasa, vladajućeg u Gazi koji se nije mešao u sukob.

Neki mediji na arapskom su objavili da je Izrael odbio da oslobodi operativce Islamskog džihada uhapšene u vojnim racijama na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Na osnovu dogovora otvoriće se navodno dva granična prelaza u pojas Gaze i isporučiće se gorivo za električnu centralu u pojasu Gaze koja je juče zatvorena zbog nestašice dizela.

Prema podacima Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, u izraelskoj ofanzivi na tu enklavu poginuo je najmanje 41 Palestinac, medju kojima 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno, preneo je Frans pres.

Na Izrael je ispaljeno oko 580 raketa, preneo je AP. Izraelski mediji preneli su naknadno izveštaj Al Džazire da je objava početka primirja odložena zbog zahteva Islamskog džihada da Egipat pruži garancije da će zatvorenici iz te organizacije biti pušteni na slobodu,kao i da će Izrael prekinuti napade na Gazu.

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Pre samo nekoliko sati izraelski premijer Jair Lapid rekao je da su ciljevi vojne operacije "Zora” u pojasu Gaze postignuti.

"Ciljevi su postignuti. Nema smisla nastaviti operaciju", rekao je Lapid na sastanku sa predsednicima južnih izraelskih opština, prenosi TAS S pozivajući se na 13. kanal izraelske televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu