Rusi završavaju rat? "Putin će pobediti ako..."

Daleko od bitke za Herson, jedno mesto sve više počinje da privlači pažnju vojnih stručnjaka, bivših generala i vojnih analitičara.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Reč je Artjemovsku, poznatom i kao Bahmut, kako su ga ukrajinske vlasti nazvale 2016. godine. Grad se nalazi u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti.

Borbe se trenutno vode na području i na periferiji grada. Izveštaji su različiti i oprečni. Izvori navode da je privatna vojna kompanija Vagner probila ukrajinsku odbranu u toj oblasti. Informaciju je potvrdilo više izvora na terenu, ali se još čeka zvanično saopštenje gradskih vlasti ili ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinski izvori sa terena kažu da je Artjemovsk generalno dobro utvrđen, ali poslednjih dana odbrana je "počela da popušta". Stižu različiti izveštaji o stotinama mrtvih ukrajinskih vojnika. Neki ruski mediji već su objavili da je Artjemovsk u rukama ruskih snaga, a drugi da će se to dogoditi uskoro.

Ali zašto je ovaj grad važan? To je ključni grad za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga. Rusija to shvata i preduzima određene taktičke i strateške ciljeve kako bi pokušala da preokrene situaciju u korist ruskih oružanih snaga. Zapadni vojni eksperti tvrde da bi Artjemovsk mogao postati "određivač čitave specijalne vojne operacije" Ruske Federacije, piše bulgarianmilitary.

Prema rečima bivšeg vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi, generala Veslija Klarka, Rusija postavlja "vatrenu zamku" za ukrajinske snage u toj oblasti. Klark tvrdi da će, ukoliko ukrajinske oružane snage pretrpe "značajne gubitke", to ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati adut da natera Kijev na privremeni prekid vatre ili čak primirje.

"Ako ruske oružane snage uspeju da potisnu položaje ukrajinske vojske dok jedinice iz Hersona stignu na to mesto, Putin će pobediti", rekao je penzionisani američki vojni zvaničnik.

General Klark je takođe rekao da bi kontinuirani raketni udari ruskih oružanih snaga na ključne lokacije energetske infrastrukture mogli da se pređu u kontinuiranu rusku akciju. Takva praksa, kao i moguća kontrola nad Artjemovskom, predstavljaju "važan adut za Moskvu" .

Prema Klarkovim rečima, "Rusija sada ima sve što je potrebno da napravi značajnu štetu Ukrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu