Tajna operacija, mrkli mrak... i ukraden ruski jurišni helikopter VIDEO

Godine 1988. američka vojska uspela je da se, komplikovanom operacijom, domogne ruskog naprednog helikoptera "Mi-24 Hind".

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/SERGEY DOLZHENKO/Ilustracija
EPA/SERGEY DOLZHENKO/Ilustracija

Reč je o jednom od najnaprednijih jurišnih helikoptera Sovjetskog saveza.

"Mi-24 hind" koji je bio vlasništvo Libije, bio je napušten i nalazio se u isturenoj bazi nedaleko od granice Libije i Čada koju su osiguravali čadski pobunjenici koje je podržavao Zapad.

Iako je helikopter nominalno bio u prijateljskim rukama, trebalo je da se pomeri sa opasnog područja jer su opasnost bili libijski borbeni avioni.

U nedostatku pilota koji bi mogao da odleti tim helikopterom na prijateljsku teritoriju, izvlačenje je bilo komplikovano i zahtevalo je plan koji je izlazio iz okvira uobičajene vojne prakse.

CIA, nakon što je čadskim pobunjenicima dala 2 miliona dolara i nešto "Stinger" projektila, napravila je planove za korišćenje transportnog helikoptera "činuk" s dva propelera, kako bi podigli helimopter Sovjetskog saveza.

Kako prenosi Klix.ba, bila su sprovedena i opsežna ispitivanja da li bi akcija uspela, ali je uvek bilo dosta sumnji. Ali onda je ipak doneta odluka da se "Mi-24 hind" rastavi i prenese američkim helikopterima.

Akcija izvedena po mrklom mraku, kada su dva američka helikoptera "činuk" poletela prema napuštenoj libijskoj bazi, a pratio ih je avion "C-130 herkules".

Posada je odmah kada je stigla rastavila ruski helikopter i s delovima u jednom helikopteru, a telom helikoptera prebačenim ispod drugog, ponovo su poleteli da se vrate odakle su i krenuli.

Sovjetski jurišni helikopter tako je odnesen na sigurno u južni Čad.

Iako je peščana oluja pretila sporom i teško natovarenom avionu na kojem su se vraćali, helikopter je na kraju ukrcan na "C-5 galaksi" za transport odvezen je u SAD.

Celokupna akcija bila je sprovedena, kako dalje prenosi Kliks, kako bi se američka vojska dokopala nove, ruske, tehnologije što je bila od velike važnosti u vreme Hladnog rata i konstantnog sukobljavanja SSSR-a i SAD širom sveta.

Tako su, sa ruskim helikopterom u svojim rukama, Amerikanci uspeli da razviju nove taktike I tehnologije, koje bi mogle da ga unište

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu