"Juriša cela ruska horda"

Ratna situacija u Ukrajini i dalje je neizvesna. Ali, nakon napredovanja poslednjih sedmica, konture ruske pobede u bitci za Donbas, pomalo se naziru.

Izvor: index.hr
Pošaljite komentar
  1. Руси могу овако да мељу наредних 20 година. Да бију артиљеријом док не сравне са земљом непријатеља, а оне преживеле да доведу до моралног слома. Руси дневно испале 75.000 граната, а Украјинци само 7000. То је фрапантна податак колико је само руска артиљерија надмоћна. Одатле и долазе овакве победе. Једноставно их сатиру артиљеријом, а тек после шаљу оклопњаке и пешадију да чисти. На тај начин су успели да смање губитке драстично. Може Кијев да прича о десетинама хиљада мртвих Руса, то једноставно није истина.
    (Комша, 1. jul 2022 22:19)

    # Link komentara

  2. @Milan

    На град од 3 милиона се не креће са 30,000 војника већ са 300-500,000.

    План је био другачији и једноставно није успео.

    Оно што од првог дана успева је млевење прилично респектабилне Украјинске војске. Од, реално, силе са почетка остали су тужни остаци.

    Без емоција - Кијев је био неуспех али разбијање силе од 350-450,000 људи са 150-200,000 војника је итекако успех.

    Оно од чега се западу диже коса на глави је интензитет којим се борбе воде и чињенице да Руси могу овиМ темпом још 1-2 године и да им ништа не зафали.

    Запад може 1-2 месеца. Е у овоме је проблем, јер након тога мора или предаја или нуклеарна опција.
    (Реалиста, 30. jun 2022 11:30)

    # Link komentara

  3. Јадни Руси, немају више војске, технике, морала, снаге па им онда Украјинци из сажаљења дају један по један град
    (Дрндоје, 30. jun 2022 11:29)

    # Link komentara

  4. Nije mi jasno zasto zakljucujete emocijama a ne intelektom? Ocigledno je da su se Rusi izblamirali pred Kijevom. Nisu uspeli da ga zaokruze i to je ocigledno, isto ovaj debakl i nemoj ne dao krila Ukrajincima. I ranije se u istoriji dogadjalo slicno Ruskoj vojsci, sasvim je jasno da sitem vladavine koji postoji u Rusiji, gde vlada politicka podobnost a ne meritokratija, dovodi do toga da na vaznim foteljama sede nesposobni ljudi. Zato je i Ruska vojska, ocigledno, nesposobna. Isto je tako ocigledno da su imali nekakve pregovore sa Ukrajinom koje su upotrebili da se povuku pred Kijevom i da makar malo sacuvaju vojni obraz, sto ne verujem da im je u potpunosti uspelo. I dok su se povlacili iz Kijeva, Ukrajinci su iskoristili da ih unistavaju, jer im je i povlacenje bilo u rasulu. Ali je isto tako istina da ih Ukrajinci nisu porazili pred Kijevom, Rusi su sami sebe zakocili losom logistikom, manjkom jasnih ciljeva, pogresnom taktikom, losim vodjstvom.
    (Milan, 30. jun 2022 10:50) # Link komentara

    Rusi u Ukrajini imaju 3 puta manje vojske od same Ukrajinske vojske koja je pritom i mobilisana. Kijev nije bilo moguce zauzeti i kad su to videli povukli su se jer bi ovako imali uzasan moral i izgubili bi inicijativu.
    (Sumadinac, 30. jun 2022 11:19)

    # Link komentara

  5. Vrlo prosto, Rusi su krenuli na Kijev u nadi da ce pokazati silu i da ce se Ukrajinci prepasti i prisiliti na dogovor. Dakle, probali su da to prodje brzo i bez puno zrtava i razaranja, nije uspelo i onda su krenuli onako kako mora, a to je prangijanje. Rusiji se sada ne zuri jer su karte otkrivene i nema smisla juriti i zrtvovati svoje ljude nego polako do ispunjenja ciljeva. A sta bi dobili primirjem? Samo da ih zezaju kao sto su od 2014. a vec se NATO siri i povecava vojno prisustvo u Evropi tako da je poslednje sto im treba da ostave nezavrsen posao u svom "mekom trbuhu".
    (Shonzi, 30. jun 2022 11:17)

    # Link komentara

  6. Nije mi jasno zasto zakljucujete emocijama a ne intelektom? Ocigledno je da su se Rusi izblamirali pred Kijevom. Nisu uspeli da ga zaokruze i to je ocigledno, isto ovaj debakl i nemoj ne dao krila Ukrajincima. I ranije se u istoriji dogadjalo slicno Ruskoj vojsci, sasvim je jasno da sitem vladavine koji postoji u Rusiji, gde vlada politicka podobnost a ne meritokratija, dovodi do toga da na vaznim foteljama sede nesposobni ljudi. Zato je i Ruska vojska, ocigledno, nesposobna. Isto je tako ocigledno da su imali nekakve pregovore sa Ukrajinom koje su upotrebili da se povuku pred Kijevom i da makar malo sacuvaju vojni obraz, sto ne verujem da im je u potpunosti uspelo. I dok su se povlacili iz Kijeva, Ukrajinci su iskoristili da ih unistavaju, jer im je i povlacenje bilo u rasulu. Ali je isto tako istina da ih Ukrajinci nisu porazili pred Kijevom, Rusi su sami sebe zakocili losom logistikom, manjkom jasnih ciljeva, pogresnom taktikom, losim vodjstvom.
    (Milan, 30. jun 2022 10:50)

    # Link komentara

  7. Rusi su izvrsili diverziju simulirajuci napad na Kijev. Tako su vezali vecinu ukrajinskih snaga u odbrani glavnog grada, a za to vreme su zauzeli ceo jug i obalu, kao i vecinu istoka. Nemojte misliti da su Rusi pijane budale koje su htele da se upuste u ulicne borbe u visemilionskom gradu.
    (taktika, 30. jun 2022 10:48)

    # Link komentara

  8. Konacno jedan pravi naslov! Sve receno u 4 reci.
    (TnT, 30. jun 2022 10:28)

    # Link komentara

  9. @

    Da su rusi hteli da uniste kijev unistili bi ga ali nisu hteli.
    (kejdl, 30. jun 2022 09:43)

    # Link komentara

  10. Jurišaju oni koji su sa Kijeva došli da okruže Donbas.

    Da li i dalje mislite da su Ukrajinci porazili Ruse kod Kijeva? Pošto su poraženi ko uništava Ukrajince? ...
    (Corto, 30. jun 2022 09:01)
    Izgubili su bitku ali ne i rat. Ako nisu poraženi kod Kijeva zašto su smenili ceo komandujući i bezbednosni lanac koji je predvodio napad? Jednostavno, pokušali su da osvoje Kijev i nisu uspeli. Konfiguracija terena oko Kijeva je Ukrajini dosta pomogla. Jako težak teren za nekoga ko napada i jako povoljan za snažnu odbranu. Onda su smenili komandni kadar, promenili taktiku i strategiju i sada pobeđuju.
    (Budimpeštanski sporazum, 30. jun 2022 09:35)

    # Link komentara

  11. @Corto
    Ne znam sta tebi nije jasno.
    Rusi su pokusali da osvoje Kijev, porazeni su, ponizeni i oterani, pa su promenili ciljeve i sve snage poslali da osvajaju gradice po istoku, jer nemaju moc da osvajaju velike gradove, narocito ne Kijev.
    Dok Rusi masovno ginu osvajajuci sela po Donbasu, Ukrajinci u centralnim i zapadnim delovima zemlje se na miru opremaju i spremaju za masovni napad.
    (@, 30. jun 2022 09:27)

    # Link komentara

  12. Amerikanac ti prica o rusenju gradova.
    (VS, 30. jun 2022 09:03)

    # Link komentara

  13. Jurišaju oni koji su sa Kijeva došli da okruže Donbas.

    Da li i dalje mislite da su Ukrajinci porazili Ruse kod Kijeva? Pošto su poraženi ko uništava Ukrajince? ...
    (Corto, 30. jun 2022 09:01)

    # Link komentara