Kakav je zaista status penzionera

Beograd -- Pitanje penzija dospelo je u centar postizbornih pregovora, a statistike pokazuju da u Srbiji jedan zaposleni izdržava jednog penzionera, a da im je standard loš.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Penzionerima treba omogućiti pristojan život, zaradili su to, oni većinom više nisu ni radno sposobni da bi mogli dodatno da privredjuju a da crkavaju od gladi i bez lekova zaista nije primereno! Država bi mogla da malo stegne kaiš, za početak recimo da smanji broj poslanika na 100, ako je jednoj Holandiji koja ima 16 miliona ljudi dovoljno 150 poslanika, ne vidim zašto bi mi održavali Skupštinu koja funkcioniše u broju kao u vreme biv. SFRJ kada je trebalo predstavljati 22 miliona ljudi! Prosečna plata jednog poslanika je 90.000 din, bez dodataka, putnih troškova itd. pa je lako izračunati koliko bi se dobilo!
    (bezimena, 11. jun 2008 15:57)
  2. OK, sve je to lepo, ali ne moze se zaklati zlatna koka! Ne mogu penzioneri da budu povlasteni, premda jesu oni svoje penzije zaradili, jer moramo odrzati u zivotu i zdravlju one koji nam zaradjuju SADA. Ako oni to prestanu, svi zajedno cemo skapati. Zasto se penzioni fond ne oformi od dela kapitala koji ide u besplatne akcije? Zasto se ne osloni na izdvajanje iz dobiti (prihoda od kapitala) umesto iz poslovnih troskova (plata)? Mislim, ako sadasnje generacije duguju prethodnim, zasto se prethodne ne namire iz akumuliranog drustvenog kapitala umesto iz, u sustini, robovlasnickog odnosa (obavezne "solidarnosti")?

    Troskovi zivota rastu i penzionerima i zaposlenima, zaposlenima mozda i brze, jer su im potrebe raznovrsnije (vezano za podizanje i skolovanje dece, dnevnu rutinu vezanu za svakodnevni odlazak na posao i potrebu da se povremeno trosi vise radi regeneracije - odmora).

    Ako ovde postane neizdrzivo za zaposlene, oni ce se iseljavati negde gde je za njih manje opterecenje, odnosno tamo gde se otvaraju radna mesta, jer na kraju krajeva, sve to na dolazi iz gazdinog dzepa, neto plata kao i bruto, a zasto bi gazda ulagao ovde gde mu je skupo?

    Strpimo se i mi i vi, neka penzije prate plate, a ne troskove, pa kako nam svima zajedno bude.
    (zaposleni, 11. jun 2008 17:31)
  3. Uozbiljite se i mućnite malo glavicama...penzionerski standard je "društvena" pojava (izbori???) a pogadjanje Krkobabića oko narečenih je politika....za sada su moje sugestije džabe:)
    (bezimena, 11. jun 2008 19:20)
  4. Za penzije treba da se utvrdi minimalac. To je zaista neophodno s obzirom da se sve cesce mogu videti po ulici pristojni starci i starice koji prose. Ipak, kao osoba sa zavidnim akademskim zvanjima (Mr i buduci Dr) moram da priznam da sam se vise puta zagrcnula sumom koji pojedini penzioneri dobijaju kao platu. Mislim da je dosta solidarnosti i da treba stvoriti drugacije osnove penzionog fonda za njih danas i za nas sutra.
    (Alt, 11. jun 2008 21:21)