Snajperom na Vučića – ko je spremao atentat na predsednika Srbije?

Informacije o tome da se priprema atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvorile su brojna pitanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića spremljen je moderan snajper, određen iskusni vojni specijalac snajperista i razrađena najmanje dva plana za egzekuciju, nova su medijska otkrića o informaciji koju je Evropol dostavio Srbiji, a koja upozoravaju da je šef kriminalnog klana iz Crne Gore Radoje Zvicer naručio ovo ubistvo i planirao ga za prvu polovinu februara.

Prema pisanju medija, atentat na Vučića naručen iz Južne Amerike, a za neposrednog izvršioca izabran je snajperista iz vojnih struktura koji je, prema informacijama Evropola, i ranije odrađivao ubistva za mafiju i zapadne službe.

Advokat Goran Petronijević rekao je da veruje da iza planova o atentatu stoji moćna obaveštajna služba jedne evropske zemlje.

"Može se raditi o saradnji više stranih službi, ali moje iskustvo govori da je jedna zemlja ovde najeksponiranija kada su te stvari u pitanju. Destabilizacije regiona, kao i atentati gotovo da nikad ovde nisu prošli bez moćna obaveštajna služba jedne evropske zemlje" ispričao je Petronijević, a prenose mediji.

Kako ističe, ukoliko su među tim imenima koja se sumnjiče označeni samo pripadnici nekog kriminalnog klana ili pripadnici službi bezbednosti nekih malih, susednih država poput Crne Gore, onda je ubeđen da postoje još dva segmenta o kojima se mora voditi računa.

"Prvo je rad i logistika neke od obaveštajnih službi većih zemalja i, naravno, unutrašnji faktor u Srbiji. Bez svega toga nema mogućnosti da se atentat izvede. U ovom slučaju, po mojoj prognozi, sva četiri elementa su bila uključena", istakao je.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović objašnjava da su za pripremanje ovakvog atentata bili neophodni insajderi iz obaveštajnog dela zaštite predsednika.

"To je taj treći prsten obezbeđenja koji se sastoji od obaveštajnog i kontraobaveštajnog dela. Istraga mora da se usmeri na krtice iz tih redova. Uglavnom se ti insajderi kombinuju, pa je potrebno da imate svoje ljude i u srednjim i u visokim slojevima tog aparata ako želite da znate kretanje jedne tako visokopozicionirane ličnosti, ali i obim i karakter zaštite te ličnosti", istakao je Nicović, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu