Sudan: Dvoje poginulih u protestima protiv vojne hunte

Dve osobe su ubijene danas kada su snage bezbednosti Sudana otvorile vatru i bacile suzavac na desetine hiljada demonstranata.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/MOHAMMED ABU OBAID
EPA/MOHAMMED ABU OBAID

Demonstranti su protestvovali protiv vojne hunte širom zemlje.

Protesti sa barikadama postavljenim u Kartumu i drugim sudanskim gradovima organizuju se od 25. oktobra kada je vojska preuzela vlast i okončala partnerstvo vojnih vlasti sa civilnim političkim strankama, a prošle nedelje je organizovan i generalni štrajk, prenosi Rojters.

Do sada je ubijeno oko 75 civila, a više od 2.000 je povređeno tokom gušenja protesta, saopštio je Centralni komitet sudanskih lekara koji je povezan sa protestima.

Policija nije do sada odgovorila na zahteve Rojtersa da prokomentariše najnovije izveštaje o žrtvama.

Suvereni savet, najviši organ vlasti u Sudanu kojim rukovodi vojska, primio je izveštaj o radu komisije zadužene da istraži pogibije demonstranata, navodi se u saopštenju vojnih vlasti.

Korisnici društvenih mreža podelili su slike protesta u Kartumu, Madaniju, El Fašeru, Šendiju, Bahri, Omdurmanu i Elobeidu.

Prošle nedelje su Sjedinjene Američke Države osudile primenu sile protiv demonstranata i najavile da će razmotriti dodatne mere kojima bi se počinioci nasilja izveli pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu