Peking pozvao NATO: Već ste zabrljali

Peking -- Peking je pozvao NATO da prestane da širi lažne izveštaje o Kini i da se uzdrži od pokušaja pokretanja novog hladnog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Depositphotos/Alan
Foto:Depositphotos/Alan

Putin ima poruku za zemlje BRIKS-a: Kao nikada pre

"Pozivamo NATO da prestane da povlači ideološke linije, širi lažne izveštaje ili daje provokativne izjave o Kini i da prekine pokušaje pokretanja novog hladnog rata", poručio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi agencija Tas.

NATO, za koji je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da je "proizvod Hladnog rata i najveća svetska vojna alijansa predvođena SAD", prvobitno je bila Severnoatlantski savez, a sada je "došao do azijsko-pacifičkog regiona da pokaže svoju snagu".

"Ovi potezi su veoma opasni i svakako bi izazvali oprez i odlučno protivljenje azijsko-pacifičkih zemalja i celog sveta", dodao je kineski diplomata.

Vang je takođe ocenio da je "NATO već zabrljao Evropu", pa bi trebalo da se uzdrži od "pokušaja da se upropasti Azija i ostatak sveta takođe".

Kineski predsednik Si Đinping je govoreći na samitu BRIKS-a pozvao zemlje da se bore protiv jednostranih sankcija, te međunarodnu zajednicu da napusti mentalitet Hladnog rata. "Moramo se zalagati za poštenje i pravdu, promovisati međunarodnu zajednicu da bude zaista multilateralna. Moramo zaštititi međunarodni poredak, čija su srž UN i međunarodno pravo, moramo napustiti hladnoratovski mentalitet i konfrontaciju između blokova", rekao je kineski predsednik. On je pozvao zemlje BRIKS-a da se suprotstave jednostranim sankcijama, kao i njihovoj zloupotrebi. "Stoga će velika porodica zajednice sa zajedničkom sudbinom čovečanstva nadmašiti malu grupu hegemona", dodao je on. Dvodnevni 14. samit BRIKS-a pod predsedavanjem Kine počeo je danas putem video-konferencije. Samitu prisustvuju lideri zemalja članica - predsednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa. Samitu predsedava kineski predsednik Si Đinping.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu