Nazvao Erdogana pacovom; usledila oštra reakcija

Ankara -- Tursko ministarstvo spoljnih uložilo je danas protest nemačkom ambasadoru u Ankari.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SEDAT SUNA
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Protest je usledio zbog komentara nemačkog političara koji je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa "malim kanalizacionim pacovima".

"Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Volfganga Kubickog, potpredsednika nemačkog saveznog parlamenta, o našem predsedniku Erdoganu u govoru tokom predizborne kampanje u državi Donja Saksonija", naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanžu Bilgič u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da je Kubicki potpuno lišen političkog morala i odgovornosti.

"Takve nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost", rekao je portparol.

Kubicki je za Rojters potvrdio da je to komentarisao tokom predizbornog mitinga, pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom balkanskom rutom ka Nemačkoj.

"Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vreme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dečjim pričama", rekao je Kubicki, navodeći kao primer popularni animirani film "Ratatuj".

Kubicki, poslanik iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), jedne od partija u nemačkoj vladajućoj koaliciji, rekao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao da ograniči broj izbeglica koje ulaze u Evropsku uniju 2015. godine.

"Ali u isto vreme moramo primetiti da se talas izbeglica duž balkanske rute, iz Turske, ponovo povećava, što je izazov za nemačku spoljnu i unutrašnju politiku", rekao je on.

Rojters podseća da je Turska kandidat za članstvo u EU, ali su pregovori dugo bili u zastoju zbog nesuglasica o brojnim pitanjima, uključujući i stanje ljudskih prava u Ankari, migracije i geopolitiku.

Ističe se da je uvreda predsednika krivično delo u Turskoj, gde Erdogan i njegova vladajuća partija Pravde i razvoja (AK) drže vlast dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu