Procurile informacije o počecima Putinove špijunske karijere: "U ranu zoru stigli s bojom i valjcima"

Pre nego što je postao vladar Kremlja i zaratio sa Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin ratovao je sa umetnicima.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Naime, pojavile su se informacije o ranom Putinovom profesionalnom životu kao agentu KGB-a.

Istoričar iz Sankt Peterburga otkrio je dokument koji pokazuje da je Putin učestvovao u istrazi jednog od prvih primera protestne umetnosti u SSSR-u, piše ruski nezavisni portal Meduza.

Sada već davne 1976- godine, u dobi od 23 godine, Putin je pomogao u pretresu kuće umetnika koji je naslikao slogan "Možete razapeti slobodu, ali ljudska duša ne poznaje okove!" na zidu Petropavlovske tvrđave u Sankt Peterburgu, prenosi Jutarnji list.

Dvojica umetnika odslužila su kaznu zbog te akcije, ali slogan - i Putin - žive.

Istražioci su pretražili kuću umetnika Olega Volkova, a u izveštaju se spominje Putinovo ime. Danas se dokument nalazi u arhivu Muzeja političke istorije.

Istoričar iz Sankt Peterburga Konstantin Šolmov pronašao je zapise i objavio fotografiju izveštaja na društvenim mrežama, ali tek kada je o tome pisao i lokalni političar Boris Višnevski, koji je istakao da sada postoji definitivan dokaz da je Vladimir Putin učestvovao u tom slučaju.

Slogan "Slobodu možeš razapeti, ali duša čovečja ne poznaje okove!" pojavio se na zidu Petropavlovske tvrđave, okrenutoj prema rjeci Nevi, u rano jutro 3. avgusta 1976. Bio je utorak, a sovetskim umetnicima Juliju Ribakovu i Olegu Volkovu trebalo je 15 minuta da napišu slogan koristeći belu boju na bazi vode i valjke.

Natpis je bio dugačak 42 metra, a svako slovo je bilo visoko 120 centimetara. Ribakov se kasnije prisetio da su on i Volkov prošetali do obližnjeg mosta nakon što su završili kako bi bolje videli svoj rad.

Ribakov je rekao da su službenici KGB-a koji su poslati da preboje natpis morali gumenim čamcima da priđu zidu tvrđave.

Kaže da su službenici KGB-a prekrili natpis poklopcima kovčega uzetih iz izložbene radionice na tvrđavi, što je još više pažnje privuklo na slogan.

Prema izveštaju pronađenom u Muzeju političke istorije, Vladimir Putin i drugi časnici KGB-a pretražili su dom Olega Volkova, mesec dana nakon što su umetnici naslikali slogan, 7. septembra 1976, a izveštaj o pretresu napisan je nekoliko dana kasnije, 13. septembra, kada su Ribakov i Volkov uhapšeni.

Optuženi su za zlonamerno huliganstvo i oštećenje državne imovine te istorijskih i arhitektonskih spomenika. Ribakov je osuđen na šest godina zatvora. Volkov je dobio sedam godina.

Četrdeset godina kasnije, 3. avgusta 2016., u Sankt Peterburgu se ponovno pojavio slogan "Slobodu možete razapeti, ali ljudska duša ne poznaje okove", ovaj put bez uzvičnika. Timofej Radia, umetnik iz Jekaterinburga, istakao je taj slogan na šetalištu uz desnu obalu Neve gde je ‘opstao‘ tek nekoliko sati.

"Mogu samo reći da slogan nije izgubio na važnosti. Šaljem pozdrave novim autorima", poručio je Ribakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu