Stejt department: Ne možemo da komentarišemo

Vašington -- Stejt department saopštio je, povodom navoda da SAD blokiraju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope dok se ne promeni stav o ZSO, da je stav SAD o ZSO jasan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sorbis/ Shutterstock
Sorbis/ Shutterstock

Iz Stejt departmenta kažu i da ne mogu da komentarišu navodnu diplomatsku prepisku.

Iz Stejt departmenta su za Glas Amerike naglasili da je sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao što su to juče i ukazali savetnik u Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Stejt department se oglasio nakon što su, kako saznaje Tanjug, američke ambasade uputile su zajedničku notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope, u kojoj Vašington traži da se pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministra tog tela dok Priština ne promeni stav o Zajednici srpskih opština.

Kako se navodi, Italija, Francuska i Nemačka dele stav SAD.

Prema saznanjima Tanjuga, SAD smatraju da bi promena stava Prištine o ZSO otvorila put za dalje razgovore o predlogu osnovnog sporazuma Beograda i Prištine.

U Komitetu ministara Saveta Evrope sutra će biti održan sastanak iza zatvorenih vrata o tome da li će zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope biti prosledjen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na izjašnjavanje.

Inače, savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u autorskom tekstu za prištinsku Kohu istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu