Ukrajino, nemaš šanse

Brisel -- Brisel neće obećati ubrzanje procesa pridruživanja Ukrajine EU na samitu u Kijevu gde će se razgovarati o članstvu Ukrajine u EU, piše britanski Fajnenšl tajms.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Rukovodstvo Evropske unije ne bi trebalo da daje Ukrajini lažne nade da će postati članica u narednim godinama, navodi Fajnenšel tajms pozivajući se na izjave diplomate zemalja članica EU u Briselu, prenosi Tass.

Prema izvorima na koje se Fajnenšl tajms poziva, izjave predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i njegovih kolega o potrebi da se što pre finalizuje pridruživanje Ukrajine dovele su do nerealnih očekivanja u Kijevu.

"Taj jaz između obećanja i stvarnosti raste već neko vreme. I dolazimo do tačke u kojoj je preširok", rekao je jedan evropski diplomata, citirao je Fajnenšel tajms. Drugi je rekao da "postoji rizik da se retorika sukobi sa stvarnošću". "Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU", dodao je on.

"Zemlje EU će se složiti da je Ukrajina napravila dug put, postigavši ozbiljan napredak u reformama, ali neće biti obećanja o ubrzanom članstvu", rekao je za Tass izvor u evropskoj delegaciji na samitu.

Prema izvoru, jedan broj istočnoevropskih zemalja se zalaže za ubrzavanje procesa pridruživanja Ukrajine. "Neke zemlje, pre svega istočnoevropske, insistiraju na tome da se Ukrajini u tako teškom trenutku obećava ubrzano članstvo. Ali ne dele sve zemlje ovo gledište. To su posebno velike zemlje članice koje smatraju da Kijevu ne treba davati prazna obećanja" dodao je on.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je prošle nedelje da vlada te zemlje očekuje da će postati članica EU za manje od dve godine nakon što su počeli razgovori o njenom pristupanju, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da bi pregovori o pristupanju Ukrajine EU trebalo da počnu već ove godine.

Šefovi država i vlada EU su 23. juna 2022. godine doneli odluku da Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata za članstvo u EU, ali vremenski okvir za početak pristupnih pregovora još nije određen.

Brisel je istakao da kijevskoj vladi ostaje još mnogo posla koja mora da sprovede važne reforme. EU je takođe saopštila da Ukrajina može da se pridruži evropskoj zajednici tek nakon što se okonča sukob na njenoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu