U četvrtak izricanje žalbene presude Gucatiju i Haradinaju

Hag -- Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sutra treba da izrekne drugostepenu presudu bivšem predsedniku OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ New Africa
Foto: Shutterstock/ New Africa

Oni se terete zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.

Nakon postupka po žalbama, ova presuda će biti objavljena sutra na javnoj sednici u 14:00 časova.

Prvostepenom presudom Gucati i Haradinaj su zbog odavanje zaštićenih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra.

Ovo je bila prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Gucati je, prema rečima sudije, osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine, u koje se uključuje vreme provedeno u pritvoru i novčanu kaznu od 100 evra, istovetno kao i Haradinaj.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.

Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu