Rusi su spremni da izdrže još

Moskva -- Velika većina Rusa (86,7 odsto) spremna je da izdrži nastavak rata u Ukrajini u naredne dve godine, pišu Vedomosti.

Izvor: Danas
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Studiju je izradila konsultantska grupe Polilog, a kako prenosi list “Moskou tajms”, istovremeno 45 odsto veruje da će rat trajati još šest meseci do godinu dana, 28 odsto – od godinu do dve godine, 13 odsto – manje od šest meseci.

Samo osam odsto priznaje da će vojni sukob trajati od tri do pet godina i manje od pet odsto – da će trajati više od pet godina, preneo je list Danas.

Većina (oko 70 odsto) je uverena da će se rat završiti očuvanjem Krima i aneksiranih regiona Ukrajine kao dela Rusije, a 32 odsto očekuje “pridruživanje drugih teritorija Ukrajine u budućnosti“.

Samo devet odsto kaže da će se “sve teritorije vratiti u Ukrajinu“.

Takođe, 52 odsto Rusa veruje da će se rat završiti “promenom režima u Ukrajini u interesu Rusije“, a 38 odsto očekuje “demilitarizaciju Ukrajine“.

Pored toga, 77 odsto Rusa uvereno je u jačanje međunarodne pozicije Rusije po okončanju rata.

U prve dve godine posle rata u Rusiji se ništa neće promeniti, veruje 45 odsto Rusa. Kadrovske promene u ruskoj vladi očekuje 33 odsto ispitanika.

Istovremeno, 54 odsto veruje da će doći do “konsolidacije ruskog društva“, a 59 odsto da će Rusija obnoviti odnose sa “neprijateljskim“ zemljama.

Da sankcije nisu nanele veliku štetu ekonomiji smatra 61 odsto Rusa, dok 38 odsto misli da sankcije negativno utiču.

Većina (72 odsto) govori o povećanim mogućnostima za razvoj poslovanja kao rezultat ograničenja sankcija dok 28 veruje da su se prilike za psolovanje smanjile.

Istovremeno, 60 odsto Rusa ne veruje da će Rusija ostati izolovana od svetske ekonomije pet godina posle rata. 75% Rusa čeka na povratak pokojnih stranih kompanija.

“Generalno gledano, možemo zaključiti da što su pozitivnija očekivanja od rezultata specijalne operacije, to je pozitivnija prognoza za društveno-ekonomske i političke aspekte budućnosti Rusije“, rezimira Nikita Setov, zamenik šefa odeljenja za specijalne projekte u Polilogu.

Vojni sukob nije lokalizovan u Ukrajini, ali izgleda da je to rat između Rusije i Zapada, kaže Valerij Fedorov, generalni direktor VTSIOM-a.

“Ako su ranije Rusi verovali da je ovo specijalna operacija protiv Ukrajine, sada se to doživljava kao sukob Između Rusije i Zapada“, objašnjava on.

Prema njegovom mišljenju, Rusi ne razmišljaju o budućnosti i ne iznose zahteve “za promene u političkom sistemu“. Rusi će početi da razgovaraju o temi budućnosti kada prve osobe države počnu da pričaju o tome, uveren je Fedorov.

“Za sada su svi fokusirani na današnji dan, a ne na promene“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu