Jasna poruka Kini i Rusiji: "Nismo idioti"

Tajvanski ministar spoljnih poslova kritikovao je pokušaje Kine da se prikaže kao mirotvorac u sukobu u Ukrajini dok "preti ratom samoupravnom ostrvu“.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"NR Kina preti ratom Tajvanu i drugima, ali želi da predloži mirovni plan Rusiji, koja je pokrenula rat protiv Ukrajine“, rekao je ministar spoljnih poslova Džozef Vu na Tviter nalogu ministarstva spoljnih poslova Tajvana.

"Mi nismo idioti. Hoćete mir? Obe autokrate treba odmah da prekinu svoje pretnje, agresiju i ekspanzionizam", dodao je on. Vuovo očigledno spominjanje kineskog lidera Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina dolazi dok je Si u trodnevnoj poseti Moskvi koju je Peking opisao kao "mirovno putovanje“.

Putin je juče rekao da je Rusija spremna da prouči kineski predlog za rešavanje situacije u Ukrajini, ali su zapadni lideri izrazili skepticizam u pogledu uloge Pekinga kao posrednika u miru.

Pretenzija Pekinga na neutralnost ozbiljno je potkopana njegovim odbijanjem da prizna prirodu sukoba – do sada je izbegavao da ga nazove "invazijom“ – i njegovom diplomatskom i ekonomskom podrškom Moskvi.

Kineska vladajuća Komunistička partija nikada nije kontrolisala Tajvan, ali tvrdi da je samoupravna ostrvska demokratija sopstvena i više puta je odbijala da isključi silom preuzimanje vlasti. Kina takođe vrši sve veći vojni pritisak na Tajvan tako što redovno šalje avione i pomorske brodove preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu