EU se uključuje, izdvajaju 2 milijarde evra za brzo naoružavanje Ukrajine

Zemlje Evropske unije u ponedeljak su dogovorile plan vredan 2 milijarde evra za slanje milion artiljerijskih granata Ukrajini.

Izvor: Reuters/M.S.
Podeli
Tanjug/AP Photo/LIBKOS
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

"Postigli smo politički konsenzus da Ukrajini pošaljemo milion granata kalibra 155 mm", rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU u Briselu.

"Još mnogo, mnogo detalja treba da se reši, ali za mene je najvažnije da završimo ove pregovore i to mi pokazuje jednu stvar: ako postoji volja, postoji i način", rekao je Pevkur, čija zemlja je zagovarala taj potez.

Plan koji su ministri odobrili zasnovan je na predlogu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se potroši milijardu evra na granate iz zaliha kako bi se Kijev uskoro snabdeo, i još milijardu na zajedničke nabavke.

Zajednička nabavka biće ograničena na kompanije iz EU i Norveške, koja ima bliske ekonomske veze sa blokom.

U okviru inicijative, grupa od 17 članica EU plus Norveška potpisala je dokument poznat kao projektni aranžman, u kojem se navode uslovi zajedničkog poduhvata za brzu kupovinu municije.

Ovaj potez označava značajan korak u integraciji u EU jer su nabavke za odbranu u Evropskoj uniji do sada uglavnom bile u rukama pojedinačnih vlada članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu