"Nema dokaza da sam obmanuo poslanike"

Boris Džonson je u parlamentarnoj istrazi izjavio da ne postoje dokazi da je namerno obmanuo poslanike informacijama o ilegalnim žurkama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žurke su se održavale u njegovoj kancelariji za vreme karantina usled pandemije kovid-19.

Parlamentarni odbor za privilegije istražuje izjave koje je Džonson dao parlamentu u decembru 2021, konkretno to da li je namerno obmanjivao poslanike o nelegalnim okupljanjima koja su se održavala u kancelarijama i rezidencijama u Dauning stritu, od kojih je nekima i sam prisustvovao, kada je izjavio da nikakva pravila nisu prekršena i da su poštovane sve predviđene mere protiv virusa kovid-19, navodi Rojters.

U dokumentu sa dokazima na 52 stranice koji je podneo komitetu, Džonson je rekao da prihvata da je Donji dom bio obmanut njegovim izjavama, ali je odbacio optužbe da je namerno lagao parlament.

''Iz te istrage je jasno da uopšte nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da sam namerno ili nepromišljeno obmanuo Dom. Ne postoji nijedan dokument koji ukazuje da sam dobio bilo kakvo upozorenje ili savet da je na bilo kojem od tih događaja prekršeno ili možda prekršeno neko pravilo ili mera'', izjavio je Džonon.

U središtu istrage su izjave koje je Džonson dao parlamentu u decembru 2021. o zabavama u Dauning stritu kada su zakoni o kovid-19 držali ljude kod kuće i zabranjivali okupljanja u zatvorenom prostoru.

U izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, poslanici u komitetu rekli su da je Džonson možda u četiri navrata obmanuo parlament i naveli da je kršenje pravila trebalo da bude ''očigledno'' bivšem premijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu