"Srbi su platili visoku cenu Đukanovićeve autokratije"

Podgorica -- Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio da će poštovati sve verske organizacije na isti način, kao i one koji nisu vernici.

Izvor: RT.rs
Podeli
FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ
FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"Apsolutno zastupam princip sekularnog uređenja države. Dakle, odvojenost crkve i države. Što bi narod rekao: državi državno, a crkvi crkveno", kazao je Milatović.

Kako je napomenuo, nije tajna da je vernik Mitropolije crnogorsko-primorske koja je jedna od važnih delova Srpske pravoslavne crkve, što smatra svojim elementarnim ljudskim pravom.

Podsetimo, Milatović je u nedelju sa suprugom prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u Hramu u Podgorici, što je prvi put da je neki crnogorski predsednik u poslednjih 30 godina prisustvovao tom prazničnom obredu. To se jednom delu crnogorske javnosti nije svidelo.

"Zakonom o slobodi veroispovesti i Temeljnim ugovorima države sa tradicionalnim verskim zajednicama koje postoje u Crnoj Gori zatvoreno je još jedno veoma značajno pitanje, koje se takođe dugo zloupotrebljavalo, a često koristilo i u dnevnopolitičke svrhe", kazao je Milatović za "Nin".

Novi predsednik Crne Gore rekao je da se smenjeni Milo Đukanović u političkoj karijeri obračunavao sa svim političkim oponentima ne birajući sredstva i ne razmišljajući kako se nacionalno deklarišu.

"Pošto su Srbi u velikoj većini bili na suprotnoj strani, platili su visoku cenu za vreme Đukanovićeve autokratije. Njegovom detonacijom završava se vreme diskriminacije. Stoga, svi narodi u Crnoj Gori, računajući i Srbe, moraju biti ravnopravni i imati jednake šanse, što za vreme vladavine DPS-a nije bio slučaj", kaže Milatović.

Na pitanje da li će bivši predsednik Đukanović odgovarati za moguće zloupotrebe tokom vlasti, Milatović kaže da je njegovo bilo da donese političku pobedu, a da je sada na drugim državnim organima da utvrde moguće zloupotrebe.

On je kazao da će se o pristupanju Otvorenom Balkanu baviti buduća crnogorska vlada, kao i skupština vodeći se interesima građana.

"Moj politički stav je jasan, bolje biti deo Otvorenog nego zatvorenog Balkana", poručio je Milatović.

Kazao je da će se zalagati da Crna Gora ima dobre odnose sa svim državama u regionu, a da je saradnja sa Srbijom posebno važna ne samo zbog ekonomije, već i zbog činjenice da smo dugo živeli u zajedničkoj državi, te da nas spajaju vekovi istorije i kulture.

"Jednom rečju, želim da zvanični odnosi između Podgorice i Beograda budu onakvi kakvi su i svakodnevni odnosi između građana naše dve zemlje - dobrosusedski i prijateljski", rekao je on.

Na pitanje da li će Demokratski front biti u novoj vladi, Milatović je kazao da Crnoj Gori treba stabilnost i široka inkluzivnost svih koji žele da se zemlja izbori sa zarobljenim institucijama i nastavi još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu