Rusija jača uticaj na još jednom kontinentu: "Potrebna nam je vojna baza"

Ambasador Centralnoafričke Republike u Rusiji Leon Dodon izjavio je da njegova zemlja želi da rasporedi rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Potrebna nam je sada ruska vojna baza, u kojoj bi bilo razmešteno od 5 do 10 hiljada vojnika. Ako bi bilo potrebno, ta ista vojska bi mogla da bude angažovana i u drugim zemljama", kazao je ambasador.

Centralnoafrička Republika je već tražila od Moskve vojnu bazu, ranije kada je predsednik parlamenta Republike Simplis Sarandži dolazio u Rusiju, dodao je Dodon u intervjuu za "Izvestija".

Prema njegovim rečima, pretnje bezbednosti u Centralnoafričkoj Republici ostaju, a među izbeglicama iz Sudana ima naoružanih ljudi, naglasio je.

Poželjno je da se vojna saradnja sa Moskvom nastavi, iako to izaziva nezadovoljstvo u nekim zemljama, zaključio je.

"Pre samo nekoliko nedelja, kada nam je Rusija isporučila šest vojnih aviona, Francuzi su počeli da negoduju, viču i urlaju. Ali to nije naša stvar, mi smo zainteresovani za saradnju sa Rusijom", objasnio je.

Ruska zastava podignuta je 9. maja u bivšoj francuskoj vojnoj bazi u Centralnoafričkoj Republici, što je, prema rečima Dodona, bio znak da su konačno "proterali Francuze".

"Sada će Rusija biti zajedno sa Centralnoafričkom Republikom", naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu