Kina sutra šalje prvog civila u svemir

Kina će sutra poslati civilnog astronauta u svemir prvi put u svojoj istoriji u misiju sa ljudskom posadom na svemirsku stanicu Tiangong.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Astronaut Gui Haichao je "stručnjak za nosivost" i "profesor na Pekinškom univerzitetu za aeronautiku i astronautiku", rekao je Lin Ksikiang, portparol kineske svemirske agencije s ljudskom posadom, na današnjoj konferenciji za novinare.

Do sada su svi kineski astronauti koji su leteli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. Gui će biti "odgovoran za upravljanje korisnim teretom u orbiti" namenjenom istraživanju svemira, dodao je portparol.

Civilni astronaut će leteti u svemir zajedno sa komandantom misije Šendžou-16 Jing Haipengom i astronautom Džu Janžuom.

Posada treba da poleti iz baze u Jiukuanu, na severozapadu Kine, u utorak u 9:31 po lokalnom vremenu (2:31 po srednjeevropskom vremenu), saopštila je svemirska agencija.

Azijski gigant decenijama ulaže milijarde evra u svoj vojno vođen svemirski program, zahvaljujući čemu je u velikoj meri uspeo da sustigne Amerikance i Ruse.

Tiangong bi trebalo da ostane u orbiti najmanje 10 godina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kina je poslala svog prvog astronauta u svemir 2003. godine, a njena svemirska stanica Tiangong (Nebeska palata) je u potpunosti operativna od kraja 2022. Kineska svemirska letelica je 2019. godine sletela na skrivenu površinu Meseca. Kina je potom poslala malog robota na površinu Marsa 2021. Do 2029. planira da pošalje prvu posadu na Mesec.

Tiangong će leteti u Zemljinoj orbiti na nižoj visini od 400 do 450 km najmanje 10 godina, tako da će Kina dugoročno zadržati ljudsko prisustvo u svemiru.

Peking ne planira da koristi Tiangong za saradnju sa drugim zemljama poput Međunarodne svemirske stanice (ISS), ali kaže da je otvoren za moguću saradnju, čiji obim još nije poznat.

Kina je isključena iz MSS 2011. godine, kada je Vašington zabranio NASA-i saradnju sa Pekingom.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu