Nasilje, bolest, glad: Deca umiru, sukobi razaraju zemlju

Strahuje se da će hiljade dece umreti u Sudanu dok nasilje, bolesti i glad vladaju u zemlji razorenoj sukobima, saopštile su u utorak Ujedinjene nacije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Podeli
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

Samo od maja je u izbegličkim kampovima umrlo više od 1.200 dece, delom zbog izbijanja morbila. Hiljade drugih umrlo je zbog neuhranjenosti i nedostatka zdravstvene zaštite, saopštio je UNICEF.

Svakog meseca 55.000 dece zahteva lečenje zbog najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti.

"Strahujemo da najmlađi u Sudanu ulaze u period smrtnosti bez presedana. Zaista smo na ivici", rekao je portparol Džejms Elder novinarima u Ženevi, prenosi AFP.

Sudan je pogođen nasilnim sukobom koji je izbio 15. aprila između snaga načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana i njegovog bivšeg zamenika Mohameda Hamdana Dagloa, koji komanduje paravojnim snagama za brzu podršku (RSF).

U nasilju je ubijeno najmanje 7.500 ljudi širom zemlje, prema konzervativnoj procjeni "Projekta podataka o lokaciji i događajima oružanih sukoba". U borbama je poginulo i 435 dece, ali Elder dodaje da je broj smrtnih slučajeva verovatno daleko veći.

Rat je desetkovao ionako krhku infrastrukturu, zatvorio 80 posto bolnica u zemlji, raselio stanovništvo i gurnuo milione u akutnu glad.

Agencija UN-a za izbeglice saopštila je da su njeni timovi u sudanskoj državi Beli Nil utvrdili da je između 15. maja i 14. septembra umrlo više od 1.200 dece mlađe od pet godina u devet izbegličkih kampova.

Ti kampovi su bili domaćini uglavnom izbeglicama iz Južnog Sudana i Etiopije, rekao je novinarima Alen Maina, šef javnog zdravstva UNHCR-a.

"Svet ima sredstva i novac da spreči svaki od ovih smrtnih slučajeva od malih boginja ili neuhranjenosti. Možemo sprečiti više smrtnih slučajeva, ali nam je potreban novac za odgovor, pristup onima kojima je potrebna, i iznad svega, prekid borbi ", rekao je šef UNHCR-a Filipo Grandi.

Iz UNICEF-a kažu mu im nedostaju sredstva, te da su dobili samo četvrtinu od 838 miliona dolara koliko je zatražio za pomoć 10 miliona dece u Sudanu.

Takav nedostatak u finansiranju značiće izgubljene živote, rekao je Elder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 679 idi na stranu