Usvojen važan dokument: "Snažan signal, ne pristajemo"

Poljska Vlada usvojila je rezoluciju kojom želi da pošalje snažan signal EK i svim političkim snagama u zemlji, da ne pristaje na ilegalnu imigraciju,

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Agnieszka Sadowska
Foto: Tanjug/AP Photo/Agnieszka Sadowska

To je izjavio poljski premijer Mateuš Moravijecki.

Vlada je usvojila rezoluciju u vezi sa migrantskom krizom na italijanskom ostrvu Lampeduza i predloge u vezi sa imigracionom politikom koje su iznele institucije EU kao odgovor na masovni priliv ilegalnih migranata.

U saopštenju nakon sastanka, premijer je naglasio da kroz usvojenu rezoluciju Vlada ne daje saglasnost za ilegalnu imigraciju, prenose poljski mediji.

"Takođe želimo da pošaljemo jasan signal, jer Lampeduza služi kao upozorenje. Cela Evropa, cela EU, mogla bi da izgleda kao Lampeduza ako nastavimo istim putem, napravimo iste greške i primenimo iste mehanizme koje predlaže Evropska komisija", poručio je Moravijecki.

Prema njegovim rečima, EU nije naučila iz prethodnih grešaka i vratila se na iste mehanizme koji su potpuno odbačeni na sastanku Evropskog saveta u junu 2018. godine.

"Podsećam da je Evropski savet odbacio mehanizam prinudnog preseljenja i bilo kakve naknade za neprihvatanje ilegalnih imigranata. Sada se Evropska komisija vraća na to", zaključio je Moravijecki.

Zamenik premijera i lider vladajućeg poljskog Prava i pravde (PiS) Jaroslav Kačinjski rekao je da postupci Evropske komisije dovode do ponavljanja situacije na Lampeduzi.

"Savet ministara je istakao da su sve vrste najava u vezi sa odlukama o preseljenju, uključujući i 10 tačaka koje je objavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u suštini podsticaj za industriju trgovine ljudima", dodao je Kačinjski.

To je, kako je ocenio, podsticaj za one koji žele da iskoriste priliku da ilegalno uđu u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 641 idi na stranu