Bajden na tapetu: Kreće pretres

Republikanci planiraju da naredne nedelje održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsednika SAD Džoa Bajdena zbog poslovanja članova njegove porodice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough
Foto: Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

U fokusu pretresa, zakazanog za 28. septembar, trebalo bi da budu "ustavna i pravna pitanja", u vezi sa navodima o Bajdenovom učešću u poslovnim operacijama njegovog sina Hantera u stranim zemljama, naveo je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu, preneo je Glas Amerike.

Republikanci, na čelu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, proteklih nedelja su tvrdili da Bajdenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsednik SAD pokazuju "kulturu korupcije."

Odbor takođe planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Hantera Bajdena i predsednikovog brata Džejmsa Bajdena "već ove nedelje".

Bela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu u sred predsedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju".

"Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsednika devet meseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog dela", izjavio je Ian Sems, portparol Bele kuće.

Mekarti je prošle nedelje najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bajdena ili rizikuje da bude smenjen sa mesta predsedavajućeg.

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvesno da li ima dovoljnu podršku tesne republikanske većine u tom telu da predlog bude usvojen.

Neki članovi Kongresa su kritikovali dokaze koji su izneti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za "visoke prestupe i krivična dela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 679 idi na stranu