Strah od "nove korone"; U Kini raste broj obolelih i to je popalilo sve lampice: Šta se dešava?

Sve veći broj respiratornih infekcija u Kini danima okupira pažnju svetske javnosti i popalio je sve lampice u želji da se sazna o čemu je reč.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/WU HAO
EPA-EFE/WU HAO

Porast broja respiratornih infekcija u Kini prouzrokovan je poznatim patogenima i nema znakova nove zarazne bolesti, saopštile su zdravstvene vlasti u Pekingu.

Nagli porast broja obolelih u zemlji, u kojoj se krajem 2019. godine prvi put pojavio kovid, privukao je pažnju SZO, koja je uputila zvaničan zahtev Kini za informacije o potencijalno zabrinjavajućem porastu respiratornih bolesti i klastera pneumonije kod dece, prenosi Rojters.

Kineske vlasti će otvoriti još pedijatrijskih ambulanti i nastojati da obezbede da više starijih ljudi i dece dobiju vakcine protiv gripa, a tražiće od stanovništva da poštuje epidemiološke mere, nosi maske i pere ruke, izjavio je zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng.

Lekari u Kini i stručnjaci u inostranstvu nisu izdali upozorenje zbog epidemije u Kini, s obzirom na to da su mnoge druge zemlje zabeležile sličan porast respiratornih infekcija nakon ublažavanja mera pandemije, što je Kina učinila krajem prošle godine, navodi Rojters.

Kina već poznata po prikrivanju

Naime, početkom ove nedelje odjeknula je vest da se u Kini pojavio virus koji napada pluća i to je, zbog istorije sa koronom, izazvalo veliki strah svetske javnosti.

Mediji su pisali da obolela deca u Kini imaju neuobičajene simptome koji uključuju upalu pluća i visoku temperaturu, ali bez kašlja ili drugih simptoma koji se obično povezuju sa ovom bolešću, gripom i drugim respiratornim bolestima, prenose svetski mediji.

Vrlo brzo su se svi zapitali da li Kina prikriva novu epidemiju, jer je ista država žestoko kritikovana još zbog prikrivanja epidemije ptičjeg gripa (SARS) 2002. i pandemije kovida krajem 2019. godine.

Zbog toga je i SZO tražila od zvaničnog Pekinga pojašnjenje o ovim novimslučajevima širenja zaraze među decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu