Upozorio ih je: Ovi evropski gradovi biće srušeni do temelja

Gradovi na istočnom krilu NATO-a mogli bi da završe poput Avdejevke i Bahmuta, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ako ruski predsednik Vladimir Putin pobedi u Ukrajini i krene u invaziju na baltičke zemlje, koje su članice NATO-a, hrabro ćete braniti svoje narode od neprijatelja koji vas nadmašuje i iskustvom i sposobnostima", rekao je Dmitro Kuleba litavskoj novinskoj agenciji ELTA.

"Na kraju, mislim da će NATO pobediti”, rekao je Kuleba. "Ali pogledajte Bahmut, pogledajte Avdejevku. Ovako će izgledati baltičke zemlje nakon intenzivnih borbenih operacija", rekao je.

Istočni ukrajinski gradovi Bahmut i Avdejevka sada su pod ruskom kontrolom. Bahmut je okupiran u maju 2023, a ukrajinske snage povukle su se iz Avdejevke sredinom februara ove godine. Oba grada su razorena intenzivnim borbama. "Ovako će izgledati vaši gradovi. Neće više biti lepog Vilnjusa", dodao je, govoreći o glavnom gradu Litvanije.

Nekoliko država NATO-a nalazi se na Baltičkom moru, uključujući Latviju, Estoniju i Litvaniju. Švedska se takođe nalazi na Baltičkom moru, a postala je poslednja članica NATO-a krajem prošle nedelje.

NATO je pružio Ukrajini vojnu pomoć vrednu desetinu milijardi dolara u više od dve godine rata. Ali savez i njegove pojedinačne države članice jasno ističu da NATO ne vodi direktan rat s Rusijom.

Prema članku 5. ugovora saveza, napad na jednu članicu NATO-a smatra se napadom na sve. Ukrajina nije članica saveza.

Sve vesti o ratu u Ukrajini pratite u našem blogu UŽIVO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu